Ontdek het Verschil tussen Handgemaakte en Machinegemaakte Tapijten - Lavinta

Ontdek het Verschil tussen Handgemaakte en Machinegemaakte Tapijten

Wil je een uniek stuk vakmanschap en geschiedenis in je huis halen? Dan is een handgemaakt vloerkleed de perfecte keuze. Met traditionele methoden, natuurlijke kleurstoffen en specifieke kleuren worden handgeknoopte of handgeweven kleden vervaardigd. Een kenner kan de oorsprong van een handgeknoopt kleed herleiden aan de hand van de gebruikte materialen, knoptechniek, kleurcombinaties en patronen. Elk kleed wordt met zorg met de hand gemaakt, van het spinnen en verven van de wol tot het weven en afwerken. Daarom duurt het maken van een vintage vloerkleed gemiddeld maanden.

In tegenstelling hiermee worden machinaal vervaardigde tapijten veel sneller geproduceerd, vaak binnen enkele uren. Met behulp van computergestuurde weefgetouwen kunnen deze tapijten in hoog tempo worden gemaakt. Terwijl handgemaakte kleden meestal van wol worden gemaakt, maken machinaal vervaardigde tapijten ook gebruik van synthetische materialen.

De prijs van een handgeknoopt kleed is vaak dan ook hoger dan die van een machinaal gemaakt kleed. Bovendien hebben handgemaakte kleden levendigere kleuren en patronen, waardoor ze natuurlijker ogen. Een handgemaakt vloerkleed van hoge kwaliteit is een duurzame investering voor je interieur, omdat het zijn waarde behoudt of zelfs in waarde kan stijgen.

Hoe herken je een handgemaakt tapijt?

Als je je interieur wilt verfraaien met een prachtig handgemaakt kleed, zoals een vintage vloerkleed of kelim, let dan op de volgende kenmerken om er zeker van te zijn dat je geen machinaal vervaardigd exemplaar koopt.

1. Rand met franjes: Handgeknoopte kleden hebben franjes aan de twee korte zijden, die dienen om het opgeknoopte materiaal bijeen te houden. Deze franjes zijn een integraal onderdeel van een handgemaakt kleed en zijn een verlenging van het gebruikte materiaal. Als de franjes er onnatuurlijk uitzien of later aan het kleed zijn bevestigd, heb je te maken met een machinaal gemaakt tapijt.

2. Onderkant van het kleed: De onderkant van een kleed onthult duidelijk het verschil tussen handgemaakt en machinaal gemaakt. Een handgemaakt kleed is niet bevestigd aan een ondermat, waardoor de onderkant er ongeveer hetzelfde uitziet als de bovenkant, maar met mogelijk ongelijke knopen. De kleuren aan beide kanten zijn even helder. Bij machinaal vervaardigde tapijten zijn de weefpatronen en knopen aan de onderkant altijd gelijk en perfect, en zijn de kleuren vaak doffer vanwege de bevestiging aan een ondermat.

3. Perfect imperfect: Het handmatige productieproces van vloerkleden maakt het vrijwel onmogelijk om geen kleine onregelmatigheden in het ontwerp te hebben. Deze kleine schoonheidsfoutjes zijn inherent aan authentieke handgeknoopte tapijten. In tegenstelling hiermee is het patroon van machinaal gemaakte tapijten zeer nauwkeurig en volledig symmetrisch, waardoor het geheel onnatuurlijk oogt.

In het kort samengevat:

- Handgemaakte vloerkleden worden vaak vervaardigd van natuurlijke materialen zoals wol, zijde en katoen.
- Het maken van een handgeknoopt kleed kost maanden, terwijl machinaal geknoopte kleden slechts uren vergen.
- Handgemaakte vloerkleden bieden een veel hogere kwaliteit en kunnen generaties lang meegaan.
- Handgemaakte kleden zijn imperfect, terwijl machinaal gemaakte kleden perfect en onnatuurlijk ogen.
- De onderkant van een handgemaakt kleed weerspiegelt de bovenkant en de knopen zijn duidelijk zichtbaar. Machinaal gemaakte tapijten hebben minder duidelijke weefpatronen en knopen en zijn vaak bevestigd aan een ondermat.
- Handgemaakte vloerkleden behouden over het algemeen hun waarde, terwijl machinaal gemaakte kleden dat niet doen.
- Daarom verkopen wij uitsluitend handgemaakte vloerkleden van de hoogste kwaliteit.

Voeg een vleugje vakmanschap en karakter toe aan je interieur met onze prachtige collectie handgemaakte vloerkleden.