Wat is het verschil tussen een handgemaakt en machine gemaakt tapijt?

Met de aankoop van een handgemaakt vloerkleed haal je een knap staaltje vakmanschap en vaak ook een stukje geschiedenis in huis. Een handgeknoopt of handgeweven kleed wordt gemaakt volgens traditionele methoden waarbij vaak wordt gewerkt met natuurlijke kleurstoffen in specifieke kleuren. De afkomst van een handgeknoopt vloerkleed is door een kenner te herleiden door de gebruikte materialen, knoptechniek, kleurcombinaties en de patronen. De vloerkleden worden gemaakt met een speciaal ontworpen weefgetouw. Het volledige proces van vervaardiging gaat met de hand: van het spinnen en vervolgens verven van de wol tot het weven en afwerken van het kleed. Dat is ook de reden dat een gemiddeld vintage vloerkleed maanden in beslag neemt om te maken.

Het maken van machinaal vervaardigde kleden gaat vele malen sneller en beperkt zich meestal tot uren. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van een computergestuurd weefgetouw, waardoor ze in hoog tempo vloerkleden kunnen produceren. Bij met de hand gemaakte kleden wordt meestal gebruik gemaakt van wol, terwijl bij machinaal vervaardigde tapijten ook gebruik wordt gemaakt van synthetische materialen.

Dit is dan ook de reden dat de prijs van een handgeknoopt kleed hoger ligt dan de prijs van een kleed dat machine gemaakt is. Ook zijn de kleuren en patronen van met de hand vervaardigde kleden zijn levendiger en oogt het natuurlijker. Een handgemaakt vloerkleed van hoogwaardige kwaliteit is een duurzame investering in je interieur, omdat het vaak zijn waarde behoudt of zelfs waardevoller wordt.

Hoe herken je een handgemaakt tapijt?

Wil jij je interieur stylen met een schitterend, met de hand gemaakt kleed en heb je je oog laten vallen op een bijvoorbeeld een vintage vloerkleed of kelim? Door rekening te houden met onderstaande specifieke kenmerken van authentieke handgeknoopte kleden weet je zeker dat je geen machinaal vervaardigd exemplaar aanschaft.

Rand met franjes

Franjes zijn een essentieel onderdeel van een handgeknoopt kleed. Je ziet ze terug aan de twee korte zijden van het kleed. Ze ontstaan door het samenknopen van twee draden en zijn bedoeld om het opgeknoopt materiaal van het kleed bijeen te houden. Je kunt zien dat de franjes een vastzittende verlenging van het voor het kleed gebruikte materiaal zijn. Soms zijn de franjes verwijderd. Als franjes er onnatuurlijk uit zien, of achteraf aan het vloerkleed bevestigd zijn, dan heb je te maken met een machine gemaakt tapijt.

Onderkant van het kleed

De onderkant van een kleed laat duidelijk het verschil zien tussen een handgemaakt en machine gemaakt vloerkleed. Een handgemaakt kleed wordt niet op een ondermat bevestigd. Hierdoor ziet de onderkant van het kleed er ongeveer hetzelfde uit als aan de bovenkant, maar de knopen liggen er niet altijd op een lijn. De kleuren aan de boven- en onderkant zijn even helder. Bij een kleed dat machine vervaardigd is, zijn de weefpatronen en knopen aan de onderzijde praktisch altijd gelijk en perfect. Tevens zijn de kleuren aan de onderkant vaak doffer omdat machine gemaakte vloerkleden wél op een ondermat bevestigd worden.

Perfect imperfect

Het met de hand maken van een vloerkleed is erg arbeidsintensief. Het is voor de knoper zo goed als onmogelijk om geen foutje in de symmetrie van het ontwerp te maken tijdens de vele maanden of jaren die hij aan het kleed werkt. Daarom horen kleine schoonheidsfoutjes onlosmakelijk bij een authentiek, handgeknoopt tapijt. Bij machine gemaakte tapijten is het patroon heel nauwkeurig en volledig symmetrisch, en oogt het geheel onnatuurlijk.                                   

In het kort de verschillen op een rij:

√ Bij handgemaakte vloerkleden wordt vaak gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, zijde en katoen.

√ Een handgeknoopt vloerkleed kost maanden om te maken. Machine geknoopte kleden slechts uren.

√ De kwaliteit van handgemaakte vloerkleden is veel hoger en kan generaties mee gaan.

√ Handgemaakte vloerkleden zijn niet perfect. Soms zijn kleine afwijkingen te vinden in bijvoorbeeld het patroon. Machine gemaakte vloerkleden hebben dit niet waardoor ze té perfect en onnatuurlijk ogen.

√ De onderkant van een handgemaakt vloerkleed is een weerspiegeling van de bovenkant. Ook kun je de knopen duidelijk zien zitten. Bij machine gemaakte tapijten is dit minder duidelijk en vaak zie je ook dat het gemaakt is op een ondermat.

√ Handgemaakte vloerkleden zijn over het algemeen waardevast. Machine gemaakte vloerkleden daarentegen niet.

√ Dat is dan ook de reden dat wij alleen handgemaakte vloerkleden verkopen.

 

lavinta over ons

Niet alleen ons uitgebreide assortiment van vintage vloerkleden is een reden om bij Lavinta te shoppen. Wij bieden bovendien uitstekende voorwaarden. Dit is waarom vele klanten jou al voorgingen.

10 redenen om een vloerkleed te shoppen bij Lavinta:

√ Wij hebben een hoge klantwaardering
met veel terugkerende klanten;

√ Bij ons winkel je veilig met WebwinkelKeur;

√ Betaal zoals je wilt, vooraf of achteraf;

√ Wij altijd meer dan 500 kleden op voorraad die direct leverbaar zijn;

√ Je hebt 14 dagen bedenktijd, dus neem rustig de tijd om te zien of het kleed bevalt;

√ Op ieder vloerkleed zit 6 maanden garantie;

√ Onze vloerkleden zijn allemaal handgemaakt. Dat zie je en dat voel je!

√ Wij verzenden helemaal gratis in Nederland en België;

√ Wij doen veel zaken met professionals als interieur-designers en meubelwinkels;

√ Last but not least; als je hulp nodig hebt dan zijn we er voor je, bel ons gerust!

 

Heb je nog vragen voordat je wilt bestellen? Dan is onze telefonische klantenservice dagelijks op werkdagen van 10:00 tot 16:00 uur bereikbaar via het nummer 085-060 8699. Uiteraard kun je ons ook mailen op info@lavinta.nl.